Szeretettel köszöntelek a blogomban! Welcome on my blog! Bienvenue sur mon blog! Willkommen auf meinem Blog! Benvenuti sul mio blog! Καλώς ήρθατε στο blog μου! Selamat datang di blog saya!

Az oldalon található minden anyag szerzõi jogvédelem alatt áll.
Bármiféle felhasználása csak a szerzõ elõzetes engedélyével történhet.


2012. április 10., kedd

Öregnéne

Eljön az idő, és egyszer mindenki megöregszik - már aki szerencsés -, mert tudom, hogy bár igazságtalan, de sokan nem juthatnak odáig. Az idős ember olyan, mint a kisgyerek, társaságra vágyik. Nem szabadna engedni, hogy soknak közülük ez csak egyetlen kedvenc állat legyen.

Ha sokkal előbb születik, talán róla szól az "Öreg néne Őzikéje" című nagyon kedves gyermekmese. A néni azonban még "csak" 80 éves, de vékony vállain ezer év súlyával, víztől eltorzult testtel ül a kórházi ágyon. Arcának átlátszó fehér bőrén átsütnek a sötétkék erek. Mintha minden ereje elhagyni készülne a testét, úgy ül ott belenyugvón, egyetlen panaszszó nélkül, feketedő, sebes, dagadt lábakkal.

Csak a szeme él igazán, s míg keskeny szájával a mosolyt keresi, tekintetében az ablakon beszűrődő napfény huncut sugarai mind életre kelnek. Miközben keze, apró feje akaratától teljesen függetlenül mozog ütemesen - szelleme, tudata olyan tisztának tűnik szavaiból, mint egy fiatalé. Valahányszor rám néz, megérint a szeretet. Csupa érdeklődés, figyelem beszűkült mozgástere ellenére. Nincs benne harag, lázadás, csúnya betegsége miatt, mely fogságban tartja. Békés belenyugvással tűr.
Nem jajgat, nem panaszkodik, nem sír. Narancsot majszol, és egyáltalán nem zavarja, hogy mások már többedszer furakodnak át mellette a szűk helyen, egy másik ágyhoz.
Amikor botjára támaszkodva feláll, úgy tűnik, mintha minden, amit az idő még meghagyott belőle, átcsúszott volna a jobb oldalára. Nehezen, szinte derékszögbe hajolva lépeget, azután kiül az ajtó előtti székre. Fejét botját tartó kezére hajtva, rövid, mély álomba merül. Ki tudja, merre járt, amíg pihent, mert boldogan ébred. Meglepően jó étvágyú, örömmel eszik. Amikor a szomszéd ágyról megkínálják otthonról hozott káposztás tésztával olyan átszellemült arccal veszi a szájába, mint egy kisgyerek a télapótól kapott csokoládét.
Másnap már halni készül. Orrában oxigént szállító műanyagcsövekkel ül az ágyon, vékony ujjai között rózsafüzér szemei forognak, saját körüket járva. Közben rám néz, "csupamosoly" szemével, és én érzem, hogy egy pillanatra belém szorul a levegő. Nehéz fájdalom üli meg a lelkem, nem tudom, ha megszólalnék, mit kellene mondanom.
Lehajolok, és megpuszilom a homlokát. Tekintetében hálás szeretettel mondja: "de szép kék szemed van".
Harminckét fokot mutat a hőmérő, de ő kendőt köt a fejére, otthonkát vesz a hálóruhája fölé, és ebben a szemérmes takarásban lefekszik, mértani pontossággal az ágy szélére. Most így csal magához egy rövidke szendergést.
Sohasem mond semmit az életéről. Nincsenek történetei, vagy ha vannak, úgy zárja magába, mint teste a fájdalmait. Talán megszokta, hogy kettesben marad a Rózsafüzéres Jó Istennel, ha igazán baj van.
Furcsa a búcsúnk, mert mégis elmond nekem egy történetet az öreg macskájáról, akit otthon hagyott. Csupa aggodalom, amíg találgatja, hogy mi lehet vele, ki ad neki enni?
- Még az is megtörténhetett, hogy már elveszett, mint egyszer régen, kölyök korában - súgja a fülembe -, de akkor még megkerült. Megkérdezi, mit gondolok, mi történhetett? Nyugtatgatom, hogy a cica biztosan várja, ott ül a kerítésen, és nagyon fog örülni, ha innen majd hazamegy. Elgondolkodik, néhány percre messze kerül a kórházi ágytól. Otthon jár - a cicájánál megsimogatni, megígérni, hogy visszatér hozzá. Most először látok valami lázadásfélét az arcán, az ellen, hogy idejutott, és itt kell maradnia. Talán örökre. A kedvenc állatért, még kész volna felvenni a harcot az ismeretlen ellen, aki már ott ólálkodik az ágya szélénél. A cicáért, aki a társa, kis barátja, születése óta. Akkor is, ha mindenki más elfeledkezik róla. Szomorú, aggódik, mint az a hajdan volt mesebeli nénike a törött lábú kis őzért.
- Egyszer szeretném még látni - mondja -, és szégyenlősen elmaszatol egy könnycseppet a szeme sarkából. Én megígérem neki, hogy elmegyek érte.
- Behozom valahogy - nyugtatom csendesen - valami kosárfélében. Tudom, hogy füllentek, azt hiszem ő is, de máris jobban érzi magát.
Az ajtóból még visszanéztem, ült az ágyon, pontosan úgy, mint amikor először megláttam. Kinyitotta apró öklét, puszit lehelt fölé, és felém küldte. Azután integetett, úgy, mint egy elhagyott apróság, akinek elmenőben még megígérték, hogy mindjárt visszajönnek érte. Megfáradt, sokat szenvedett 80 évét egy pillanatra letörölte arcáról a szeretet öröme, a szereteté, amely sokszor csodákra képes!
Legközelebb már nem volt. Hiába kerestem. Tiszta lelke otthagyta megfáradt szenvedő testét, meg engem is. Otthagyott, mielőtt megmondhattam volna neki, hogy olyan érzéseket keltett bennem, mint az öreg néne abban a mesében, amely nekem ma is a legkedvesebb. 


 

14 megjegyzés:

 1. Köszönöm, hogy olvashattam.

  VálaszTörlés
 2. Én köszönöm, hogy elolvastad!

  VálaszTörlés
 3. Szabad így megríkatni az embergyerekét..?Olyan szép, és szívhez szóló...és szomorú.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, ennél szebb elismerést aligha kaphatnék. Tényleg szomorú, és sajnos igaz is.

   Törlés
 4. Kicsit elmaradtam, győzöm behozni a lemaradást. Míg olvastalak, végig nagyanyám "járt előttem". 99 év után ment el. Neki voltak történetei, mindig volt vele valaki, de mégis sokszor láttam egyedül. Én ismertem az okát. A második világégés vesztesége tört el benne végleg a hitéből egy darabot. Azt kereste gondolatan vissza.
  Megtiszteltetés hogy itt lehettem!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, hogy itt jártál, és elolvastad. Én valahogy nagyon szeretem az időseket, és nem csak a sajátjaimat. Sok ember között is lehetünk néha egyedül, jól tudom. Viszont ha egy idős ember magára marad: az katasztrófa. Ismerek ilyeneket. Te jól értetted a nagymamádat, bennem meg csak tovább erősödik a hit, hogy jó ember lehetsz.

   Törlés
  2. Szeretem és tisztelem őket. Az idősek megtagadása a múlt, a tanításaik a szülői szeretet megtagadása lenne. Az Ő alapjaikra építünk, nélkülük mivé lennénk?
   Remélem. Nagyapám azt mondta tréfásan:-te gyerek, vagy rendes ember leszel, vagy felakasztanak!
   Hát nem akasztottak. :))
   Igazán köszönöm! Neki akkor, neked most!

   Törlés
 5. Nem kell ehhez már mit hozzátennem. Vagy nem tudok. Vedd úgy, a Bohóc elmondott szinte mindent.
  Tán csak még azt, ilyen emberek közt, mint te i, nem hiszem hogy lehetséges egyedül lenni.
  Tényleg, "megtiszteltetés itt lenni!" :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én köszönöm, hogy megtisztelsz a hozzászólásoddal. Mindig azt gondolom: nem vagyok elég jó ember, pedig nagyon szeretnék.

   Törlés
 6. Szerencsére, kedves Bohóc! Nem lehet véletlen ez a név sem, mert én még soha nem láttam Bohócot, aki rossz ember lett volna. Úgy tudom, sokkal többet leírunk, mint amit kimondanánk olykor, és ez elég sokat elárul rólunk. Igazából én sem köszöntem meg még Neked, hogy szinte elsőként "megszólítottál" itt a nagy ismeretlenben. Nagyon jól esett: köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megint kicsit "kalandoztam" ezért aztán elnézést a késedelemért. Magamat nem értékelem, neked pedig nagyon köszönöm. :) Igaz lehet, olyannyira, hogy jómagam sokkal könnyebben is kommunikálok írásban, mint szóban. Én köszönöm a szíves fogadtatást! :))

   Törlés
 7. Most én sem voltam egy ideig, de azt hiszem már nem sokáig bírnám ki, az írásbeli kommunikációink nélkül. Egyszerűen hiányérzetem támad. Örülök, hogy olvashattalak!

  VálaszTörlés
 8. Thanks for sharing, Susanna. Everytime I am here and read the postings. I always cry. This remind me of my late grandma. I loved her so much.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. I am very happy for you to read here and you can do for you! Thank you very much!

   Törlés