Szeretettel köszöntelek a blogomban! Welcome on my blog! Bienvenue sur mon blog! Willkommen auf meinem Blog! Benvenuti sul mio blog! Καλώς ήρθατε στο blog μου! Selamat datang di blog saya!

Az oldalon található minden anyag szerzõi jogvédelem alatt áll.
Bármiféle felhasználása csak a szerzõ elõzetes engedélyével történhet.


2014. február 15., szombat

Meghalt Gyarmati Fanni"Egyik legnagyobb költőnk hitvese azok közé tartozott, akik jelenlétükkel életben tartották a kegyetlen 20. század kollektív emlékezetét. A magyar irodalom egyik leghíresebb múzsája volt, akinek Radnóti Miklós a magyar irodalom legszebb szerelmes verseit írta. Kettejük összetartozása példa volt nem csak saját korukban, hanem példa a jelenben is és példa lesz a jövő számára is. Bár a 20. század, a fajgyűlölő emberi gonoszság igazságtalanul és tragikus kegyetlenséggel szakította szét a két embert, Gyarmati Fanni élete végéig őrizte szerelmüket, s ápolta a meggyilkolt költő hagyatékát. Feladatunk, hogy most már helyette is ébren tartsuk Radnóti Miklós szellemi, erkölcsi örökségét, továbbadjuk a „Nem tudhatom” költőjének hazaszeretetét, s tragikus halálának üzenetét a következő nemzedékeknek." "Gyarmati Fanni haláláig gyászolta Radnóti Miklóst. Mi most őt gyászoljuk. Nyugodjon békében!" (Forrás HVG.)
Talán a XX. század legnagyobb szerelme ért véget szombaton. Az a szerelem, amely aktívan csak 9 évet tarthatott, de Gyarmati Fannival ennyi éven át még élhetett. A szerelem, mely az általa ihletett verseket, méltán sorolhatja a világirodalom legszebb versei közé.
Radnóti Miklós számomra az egyik etalon. Minden verse remekmű, egyedi, és összehasonlíthatatlan másokkal.
Elvették az életét, pedig még itt lehetett volna Ő is, talán 102 évig. Mi pedig tanulhattunk volna tőle: hazaszeretet, szerelmet, boldogságot.
Nyugodjanak békében, most már újra együtt, ha hihetünk a halál utáni mesékben.
Végül egy szép rövid vers, a többit mindenki megtalálja, ha rákeres. Írásban, és videókon.


A BUJDOSÓ

Az ablakból egy hegyre látok,
    engem nem lát a hegy;
búvok, tollamból vers szivárog,
   bár minden egyre megy;
s látom de nem tudom mivégre
    e régimódi kegy:
mint hajdan, hold leng most az égre
   s virágot bont a meggy.

1944. május 9.


12 megjegyzés:

 1. Kedves Zsuzsa!
  Nagyon tetszik az írásod. Hasonlóan telt az én szombati napom is. Szinte minden fellelhető megemlékezést olvasgattam, figyeltem a véleményeket. Szomorúan tapasztaltam, hogy versengtek a különböző pártok, ki hogyan emlékezik.Ki hogyan sajátítja ki ezt a tragikus eseményt. Radnóti Miklós a legkedvesebb költőim közé tartozik, Gyarmati Fanni számomra példakép. A hitvesi hűség megtestesítője. Abban bízom, hogy nem tudta meg,hogy a férje szobrát ledöntötték, könyveit elégették a közelmúltban .Az sem lehet véletlen, hogy nem adott interjút 1944 óta csak egyszer. Egy abdai túlélőnek. Ezzel is óvta, védelmezte a legtisztább hitű magyar költőnk emlékét.
  Nyugodjanak békében, s örök emlékezet őrizze őket. Amíg magyarul beszélő ember él a Földön.

  VálaszTörlés
 2. Igen, tudtam erről is. Gyalázat, amire képesek az emberek, de én nagyon bízom abban, hogy mindenki azt kapja egyszer, amit megérdemel. Köszönöm, hogy itt voltál.

  VálaszTörlés
 3. " ... egyes források szerint Marányi Ede honvéd alezredes parancsára, Tálas András hadapródőrmester ötfős kerete 1944. november 4-én vagy november 9-én Abda község határában lőtte le a végsőkig kimerült Radnóti Miklóst, 21 társával együtt."
  A jelennek, a jelen történéseinek, irányultságának és a jelenben elharapódzó hamisításoknak, hazugságoknak, ferdítéseknek és főleg egyes ordas eszmék újraéledésének okán bátorkodtam ezt idecitálni!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon jól tetted, hogy kiegészítettél, egyben szeretném megköszönni, hogy hozzászóltál a témához. Gondoltam legalább ez, majd másokat is idevonz, és együtt emlékezünk kicsit.
   Nem rajtam múlt, hogy nem így történt. Viszont nagyon örültem Neked!

   Törlés
  2. Bizonyosan vonzott, csak valami okból nem szóltak hozzá.
   Nem is annyira egyszerű egy "nekrológhoz" hozzászólni.

   Törlés
  3. Lehet, hogy tisztábban látod ezt, mint én. Elfogult vagyok valószínűleg, egyrészt maga Radnóti kapcsán, másrészt a rajongásommal a versek iránt.

   Törlés
 4. Remélem, hogy odaát a minden megpróbáltatás nélküli, boldog szerelem várja Őket örökkön-örökké....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drága Erzsikém! Jó Téged újra látni itt, közöttünk. Hiányoztál.
   Hát igen, higgyünk ebben, így nekünk is könnyebb.

   Törlés
 5. Hiszek a halál utáni életben és remélem , hogy "odaát " egymásra találtak . Radnóti örök , versei gyönyörűek , felejthetetlenek !
  Emlékük élni fog " Amíg magyarul beszélő ember él a Földön. "

  VálaszTörlés
 6. Boldog Névnapot Kívánok !
  Szeretettel : sysy

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, a hozzászólást is, meg a köszöntést is. Örülök, hogy láthattalak itt Téged!

   Törlés
 7. Szia barátom.
  Egy szép napsütéses napon.
  Jó szerdán.
  Big csókokat.
  Teb.

  VálaszTörlés