Szeretettel köszöntelek a blogomban! Welcome on my blog! Bienvenue sur mon blog! Willkommen auf meinem Blog! Benvenuti sul mio blog! Καλώς ήρθατε στο blog μου! Selamat datang di blog saya!

Az oldalon található minden anyag szerzõi jogvédelem alatt áll.
Bármiféle felhasználása csak a szerzõ elõzetes engedélyével történhet.






2012. december 23., vasárnap

Karácsonyi gondolatok...



Hull a hó, és ettől lassan minden hófehér lesz. A hangok elmerülnek a puhaságban, szinte tapintani lehet a békés, puha csendet. Megállok egy utcai lámpa alatt, és nézem, hogyan keringenek, szállnak alatta a hatalmas pelyhek, mielőtt belepik a fákat, a földet, a háztetőket, és lassan hóemberré változtatnak engem is. Észre sem veszem, mikor lopakodik a szívemig valami tiszta melengető boldogság.   
Újra itt egy karácsony, és milyen messze már a szépmívű öntöttvas kályha melege, oldalán kimunkált gyönyörű ábrákkal, a tetején sülő almák illatával. A fonott támlás faragott székek a nagy asztal körül, mely felett színes apró gyöngyökből készült csillár ontotta a fényt. A karácsonyi gyertyák falon billegő árnyéka, a csillagszóró fénye, a feltételek és határok nélküli öröm és béke.
Milyen messze már a gyermekkor varázsa, a jól ismert szülői ház biztonsága, ahol ma már más lakik. A szeretett búvóhelyek, a hinta az öreg fa ágain, a nagyanyám virágágyásai az udvarban. A titokfejtő duruzsolások a testvéreimmel, Jézuska váró leselkedések a kulcslyukon. A festmény az ágy felett: Jézus az olajfák hegyén imára kulcsolt kézzel, akiről hittük, hogy ott van, mert másként hogyan hozhatta volna el nekünk a feldíszített karácsonyfát. Körüllengett, megérintett, elbűvölt a csoda, szinte kézen fogva vezetett egy békés, jó világba, ahol vannak még varázslatok.
Felnőttünk, de minden évben újra ott állunk a fa alatt, belélegezve a karácsony bűvös „fenyőgyergyacsillagszóró” illatát, és hisszük: bölcsőnk, várunk és utolsó legfontosabb pillanatunk is a család. Az erő, mely egymás felé sodor, a szeretet, amely akkor is egyben tart, amikor valaki már nem lehet velünk. Az újszülött első nyugodt álma az édesanyja mellén, az apák étel fölé hajló fáradt arca esténként a munkából hazatérve. A nagyszülők mindent megbocsátó és tűrő mosolya. A kezünkben tartott másik kéz, a hozzám – hozzád húzó édes, féltő ölelés. A hitünk a csodában, hogy bár bezártuk az ajtót, ablakot, a feldíszített fenyő mégiscsak ott lesz a szobában. Nem is gondolunk rá, de érezzük: szeretünk, és szeretnek.
Egy békés, boldog napon minden itt van velünk. A múltunk, a jelenünk, a jövőnk. Nem sietünk sehová, csak állunk meghatottan a fa alatt, és egy pillanatig elhisszük, élhetnénk úgy is a világban, hogy ne legyen háború, veszekedés, szegénység.
Hull a hó, lassan minden elmerül a hófehér puhaságban. Kinyitom a tenyerem, és beleengedem a leszálló pelyheket. Olyanok, mint a boldogság - mire megértem -, tovatűnik. Becsukom a tenyerem és az előbb még kristályosan csillogó hópehely vízcseppként ér földet.
Közben már megfejtettem a titkot - a karácsony ott van a szívekben legbelül -, mint a szeretet, melyet meg lehet fogalmazni így is:
Adj egy szelet kenyeret, és nem leszek éhes. Adj egy pohár vizet, és nem leszek szomjas. Szoríts magadhoz, és nem fogok fázni. A mosolyod az ajándékom.
Békés boldog karácsonyt mindenkinek.



7 megjegyzés:

  1. Peace on earth!

    Have a happy Christmas!
    God bless you and your family.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. Neked is boldog karácsonyi ünnepet kívánok, s ha addig nem találkozunk, boldog új évet..szeretettel Attila.

    VálaszTörlés
  3. Drága Zsuzsanna,
    Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok szeretettel.

    VálaszTörlés
  4. Szia kedves barátom, Susanna!
    Hogy 2013 az az év megvalósításának minden álma, és hogy a béke, a harmónia, a szeretet, a jólét, a mosoly ... legyen az Ön otthonában 2013-ban.
    HAPPY 2013
    kisses

    VálaszTörlés